Vårdanställds företag konkurrerade med landstinget

En vårdanställd i länet bedrev rehabilitering genom sitt privata bolag samtidigt som han var anställd med samma arbetsuppgifter på landstinget. Det är ett exempel på brister i landstingets kontroll av bisysslorna som Nyheterna har granskat.

Det var först när den anställde valde att sluta vid landstinget som omfattningen av hans bisysslor blev kända. Då uppdagades att mannen genom sitt bolag tjänat pengar på att göra samma typ av arbetet som han var anställd för att göra på landstinget.

Trost bisysslans stora omfattning upptäckte aldrig mannens chefer det här och ingen ställde några frågor. Inte förrän konkurrenter på marknaden slog larm men då hade mannen redan sagt upp sig. Nyheterna har erbjudit mannen att kommentera händelsen men det har han avböjt.

Den privata rehabiliteringsföretagaren P-O Mårtensson slog larm om bristerna men det var ingen som lyssnade hävdar han. Han är mycket kritisk till landstingets kontroll av anställdas bisysslor.

- Man vet om att det finns fel och så döljer man det i en sjuk kontroll som inte fungerar. Här måste man ju se över verkligen och ha tydliga riktlinjer för att upptäcka det i tid och sätta dom här gränserna, säger P-O Mårtensson.

Lennart Emanuelsson, personalchef på landstinget, säger att han inte skulle ha godkänt den här bisysslan om han bara fått redan på den.

- Det är svårt att kontrollera anställdas bisysslor eftersom vi bara begär in de anställdas bisysslor när vi misstänker något. Det är bara i speciella fall vi kan göra detta, säger Lennart Emanuelsson.

Nyheternas granskning av 245 landstingsanställda visar att var tredje har en verksamhet vid sidan om. Men någon övergripande kontroll har inte gjorts så ingen vet omfattningen.

Reporter: Pernilla Arvidsson, 036 - 30 50 54, pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".