Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varannan klinikchef har bisyssla

Genom företag vid sidan om kan höga vårdchefer i länet tjäna extra pengar på bisysslor, utan tillräcklig kontroll från landstingsledningen.

Granskningen visar att läkare med höga befattningar samtidigt ofta är privata konsulter.

Idag fortsätter Nyheterna granska bisysslorna inom Landstinget.

Nyheternas granskning av 245 landstingsanställda visar tydligt att det är verksamhetscheferna ute i vården, alltså ofta läkare med höga befattningar, som i stor utsträckning har företag vid sidan om.

Flest företag har cheferna i Värnamo, där varannan verksamhetschef ett eget bolag.

Påfallande ofta rör bolagens affärsidé samma medicinska område som de arbetar med i Landstinget. Därmed finns risken att man utnyttjar sin ställning inom Landstinget för att kunna tjäna pengar vid sidan om.

En av de 62 vårdchefer som vi granskat är Åke Deiver. Han har en heltidstjänst som chef för ortopeden på Värnamo sjukhus, och driver samtidigt företaget Ortopedkonsult Åke Deiver AB. Bolaget ska enligt bolagsverket idka ortopedkonsulting, undervisning och medicinsk forskning. Enligt senaste årsredovisningen gjorde han en vinst på nästan 350 000 kronor.

Vi har under en längre tid sökt Åke Deiver för en kommentar utan att lyckas.

Men det handlar inte bara om verksamhetscheferna.

Ulla Rydå arbetar 75 procent på landstinget, dels på folkhälsoavdelningen i Jönköping och på barn- och ungdomsmedicinska kliniken. Resten av sin tid arbetar hon som konsult genom företaget Skandiplant AB.

Under 2004 fakturerade hon sin egen arbetsgivare- Landstinget- nästan 80 000 kronor genom handledning och konsultation av vårdanställda på andra avdelningar.

- Jag kan inte se att min andra verksamhet konkurrerar med min vardagliga verksamhet inom Landstinget, säger hon.

Mer än en fjärdedel av hela företagets omsättning kommer från landstinget, visar vår granskning. Samtidigt som hon arbetar med barn och ungdomar genom sin anställning i landstinget handleder hon alltså personal på bland annat ungdomsmottagningar i länet, något hon själv inte ser några problem med:

- Jag har diskuterat med min chef inför den här anställningen, och vi har varit överens om att det här inte handlar om konkurrerande verksamhet.

Folkhälsodirektören Marianne Tollin är chef till Ulla Rydå:

- Den stora kontrollen gjordes inför anställningen, och sedan får man lita på folk. Jag har inte haft anledning att ifrågasätta det hon gör, säger Marianne Tollin.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".