Landstingschef är också politiker och privatkonsult

En av de allra högsta vårdcheferna inom landstinget, medicinklinikens chef på Ryhov, Staffan Schön, har vid sidan om sin chefsbefattning omfattande sidouppdrag.
Samtidigt som han jobbar heltid som verksamhetschef driver han en firma vid sidan om och jobbar samtidigt åt företag som tillverkar vårdutrustning åt landstinget. Men han har fler strängar på sin lyra.

Staffan Schön sitter dessutom som politiker i landstingsfullmäktige. Personalansvariga har påpekat att Schön sitter på dubbla stolar men än har han inte agerat.

I Nyheternas granskning av landstingsanställdas sidouppdrag, så är läkaren Staffan Schön en av de som har många siduppdrag. Han är sedan nio månader tillbaka verksamhetschef för medicinkliniken på länssjukhuset Ryhov, länets största klinik.

Samtidigt orkar han med att vid sidan av ha en egen enskild firma, Firma Njurkonsult, där han drar in extra pengar. Enligt Staffan Schön själv så handlar det om några tiotusentals kronor i omsättning per år, och en arbetsinsats motsvarande drygt 20 timmar i kvartalet.

Genom firman så sköter han på konsultbasis statistik för ett nationellt register för aktiv urimivård, något Staffan Schön anser att han hinner med.

- Visst är det som ett jobb men det är en hobby också, säger han.

Han jobbar också för Gambro, ett företag som landstinget köper produkter av. Staffan Schön har tidigare arbetat för Gambro men fortsätter alltså med konsultuppdrag för företaget trots sin anställning i landstinget. För Gambros sjukvårdsavdelning så sammanställer Staffan Schön deras statistik för patientomhändertagande. Men, trots hans stora inflytande över landstingets vård, så ser han inte uppdragen åt Gambro som någon konflikt.

Vid sidan av arbetet som verksamhetschef och sina konsultuppdrag så hinner Staffan Schön också med att vara politiker. Han sitter som ledamot för folkpartiet i landstingsfullmätkige, men också i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Ett klart fall där Staffan Schön hamnar i lojalitetskonflikt. Dels för att han som politiker sitter med och bestämmer hur pengarna ska fördelas i den verksamhet han själv är chef över. Dels ska han klara att vara väljarnas företrädare, samtidigt som han företräder landstinget som högt uppsatt chef.

En konflikt som Lennart Emanuelsson, personalchef för Jönköpings sjukvårdsområde diskterat med Staffan Schön, utan resultat. Mer än så vill Emaunelsson inte agera förrän landstingsledningen ger tydligare signaler om att det inte är okej, säger han.

Reportar: Peter Jernberg, 036 - 30 50 23, peter.jernberg@sr.se

Pernilla Arvidsson, 036 - 30 50 54, pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".