Fylleriet på vägarna blir bara värre

Det kör fler och fler rattfulla på länets vägar. Antalet indragna körkort på grund av rattfylla har ökat med 40 procent de senaste fem åren.
De som åker fast har dessutom en allt högre promillehalt i blodet.

De nya siffrorna bekymrar Åke Qvarnström, chefskonsulent på trafiksäkerhetsorganisationen NTF i länet som gjort undersökningen. 

- Det här slår alla rekord och det är skrämmande siffror.

Antalet indragna körkort på grund av rattfylleri har ökat i länet, från 150 indragna kort 2001 till 212 så långt i år. En ökning med 40 procent.

Det här visar en undersökning som NTF gjort och som presenteras i morgon, torsdag.

Men inte nog med att det blir fler. De som åker fast är allt fullare. Den genomsnittliga promillegränsen har ökat från en bit över en promille till runt 1,5 under samma persiod.

Därmed är det också fler som åker fast för grov rattfylla. Gränsen går ju vid 1 promille. Statistiken från NTF visar också att antalet som har mer än 2 promille i blodet, alltså de som är mycket kraftigt berusade, också ökar.

Och när man jämför med riksstatistik som rättsmedicinalverket tagit fram för Nyheterna, så närmar sig promillenivåerna övriga riket som ligger på just 1,5 promille. Det finns inget i riksstatistiken de senaste tre åren som visar på någon ökning i riket.

NTF ska nu tillsammans med landstinget och polisen i länet sätta sig ned och fundera över hur man kan få ned fylleriet på vägarna.

- Vi måste försöka hitta ett arbetssätt så vi kan få bukt med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".