Landstinget vägrar kartlägga bisysslor

Trots hård kritik mot landstingets sätt att hantera de anställdas bisysslor, så har landstingsledningen ännu inte kartlagt eller skärpt upp kontrollen.

Jönköpings kommun har gjort precis tvärt om och flera anställda har tvingats sluta på grund av sina bisysslor.

Bland annat på fritidsförvaltningen, där fritidsdirektör Ylva Millback kartlagt bisysslorna:

- Vi har kartlagt alla anställda. Det handlar om vår trovärdighet.

Det är stora skillnader i hur myndigheterna hanterar bisysslorna hos sina anställda. Landstingsledningen har fortfarande inte gjort något åt det här, trots hård kritik från kommunrevisionen och trots Nyheternas granskning som visar att var tredje verksamhetschef har företag vid sidan om.

Jönköpings kommun däremot har i omgångar skärpt kraven på de anställdas bisysslor.

Efter Nyheternas avslöjande för ett år sedan att en miljöinspektör vid kommunen hade ett företag vid sidan om informerades alla anställda om vad som gällde och sedan gjordes omedelbart en total kartläggning av de anställdas bisysslor. Där avslöjades att fyra badmästare jobbade med massage vid sidan av, något som kommunen satte stopp för. Både miljöinspektören och de fyra badmästarna tvingades välja. Sluta med det privata företaget eller sluta vid kommunen. Miljöinspektören och tre av badmästarna valde då att sluta och en upphörde med bisysslan.

En liknande kartläggning vägrar landstinget att göra. Landstingsråd Lars Isaksson ser tvärt om flera fördelar med de anställdas bisysslor.

- Jag tycker det är bra, men det är viktigt att vi har kontroll över arbetstiden och att prestationen på jobbet är fullgod.

Men han kommer aldrig att förbjuda bisysslorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".