Brist på tall i framtiden. Foto: Pressens Bild

Risk för brist på tall i framtiden

I går tillkännagav infrastrukturminister Ulrica Messing fördelningen av återplanteringsstöd till skogsbönderna efter januaristormen.

Men för de pengarna kommer det knappast att planteras någon tall - trots att det skulle behövas.

Det finns alldeles för mycket vilt som äter upp alla späda tallplantor.

Men för de nya pengarna från regeringen kommer inte tillräckligt med nya tallar planteras.

För det saknas tallar idag, säger Thomas Thuresson, som är skogsskötselchef på skogsstyrelsen.

- Viltstammarna är för stora, och rådjuren äter upp de små plantorna. Sedan tar älgarna över och äter upp. Vi tycker att viltstammen borde halveras, för som det är nu vågar ingen plantera tall när de träden bara äts upp, säger Thuresson.

En femtedel av skogen ska vara lövträd. Men eftersom lövträd är dyrare att odla än barrträd blir det nästan lika mycket pengar i återplanteringsstöd för löv som för barrskog, 200 miljoner mot 250 miljoner.

Det slår infrastrukturminister Ulrica Messing fast i det beslut som hon lämnade igår.

Och barrskog är för det mesta liktydigt med gran - eftersom granen ger ett större ekonomiskt utbyte. Granen kan användas till både massaved, virke för byggnadsindustrin och energiproduktion. Det kan visserligen tallen också. Men den är alltså - till skillnad från granen - hårt utsatt av älg och rådjur.

- Det är få skogsägare som vågar satsa på att plantera tall, säger Thuresson.

Granen med sina ytliggande rötter är å andra sidan mycket stormkänsligare än tallen. Men viltet ger ännu större ekonomisk skada på tallen än stormen på granen. Men enligt Thomas Thuresson behövs tallen för skogens mångfald

- Absolut, men det planteras för få tallar idag, och det måste vi ändra på, säger han.

Därför kommer vi att få för lite av både tall och lövskog framöver, enligt Thomas Thuresson. Skogen blir mörkare, mer enahanda. Och det blir mindre blåbär att plocka. För blåbärsskog måste vara blandad.

- Den kommer inte att finnas i lika stor utsträckning i framtiden, eftersom så många planterar granar, avslutar Thuresson.

Peder Losten
peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".