Foto: Fredrik Persson/PrB

Viktigt att få dika i skogen efter stormen

Efter stormen för snart ett år sedan är frågan om pengar till återplantering het. Men många skogsägare tycker att det är minst lika viktigt att får dika rejält i skogen.

Hans Mörée är skogsägare i Dannäs söder om Värnamo.

Enligt honom är osäkerheten bland skogsbönder stor om vilka regler som gäller för dikning. Ändå är det en viktigare fråga än pengar för återplantering, anser han. För det påverkar i hög grad hur den skog han planterar ska må i framtiden.

Hans Mörée har drygt 100 hektar skogsmark vid Bolmens nordspets. Hälften blåste ner och ska återplanteras. Det blir mest gran men också en del ädellöv, lönn, ask och bok. Det kostar bortåt 600 000 kronor. Ersättningen för återplantering motsvarar ca 100 000 kronor. Och det är pengar som han förstås gärna tar emot. Men innan han planterar nytt skulle han vilja dika ut. Men det är hårt reglerat och det råder osäkerhet om vilka regler som gäller för dikning är stor.

Carl Oskar Lund som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping håller med Hans Mörée om att det kan vara en problematisk fråga.

Om man inte gräver djupare än fyrtio centimter kallas det skyddsdikning. Det gör man vid avverkning. Om skogen faller i en storm kan det ses som en avverkning.

Rensning är det om man rensar diken som redan finns. I de båda fallen ska skogsägaren ta kontakt med skogsvårdsstyrelsen.

Men om man vill göra markavvattning handlar det om nya djupare diken och då krävs tillstånd av länsstyrelsen. Men enligt Carl Oskar Lund har det redan dikats ut mycket i vårt län och det är viktigt att begränsa dikningen. En oreglerad dikning skulle kunna få allvarliga konsekvenser för den biologiska mångfalden.

Reporter Peder Losten

peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".