Nadinas avvisning firades

När den då sjuåriga Nadina, trots en svår ögonsjukdom, avvisades från Sävsjö till Bosnien 2003, så firade Migrationsverket i Jönköping med både tårta och blommor till handläggaren. Nu ska även det fallet internutredas.

- Helt sanslöst. Det här visar att man är helt befriade från empati i den organisationen, säger Stefan Gustafsson (kd), kommunalråd i Sävsjö.

Han engagerade sig hårt för att få Nadina att stanna och blev mycket upprörd när han tog del av Nyheternas rapportering om firandet under lördagen.

- Det här kan bara inte vara sant. Det är helt vansinnigt att man drivs av ett engagemang där man firar med tårta, fortsätter han.

Åsa Gustaf-Janson, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Jönköping, bekräftar uppgifterna men hävdar att hon inte känt till det tidigare. Hon hoppas att det inte var avvisningen hennes anställda firade utan själva handläggningen av ärendet. Ändå ska fallet i Jönköping nu internutredas, säger hon till Nyheterna.

Det var med tårar i ögonen som synskadade Nadina lämnade Sverige med sin mamma och sina syskon den 12 september 2003. En lång tids kamp var förgäves. Trots en svår ögonsjukdom som Nadina inte kunde få tillräcklig vård för i Bosnien, trots insatser från lokala politiker, advokater, privatpersoner i Sävsjö, Svenska kyrkan och även Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt, så skickades Nadina hem.

Och det här firade anställda vid Migrationsverkets enhet i Jönköping med tårta och blommor till handläggaren.

Även på andra håll i landet så har liknande fall avslöjats och efter turbulensen inom verket på senare tid så har även huvuden rullat.

Åsa Gustaf Janson på Migrationsverket i Jönköping har tidigare till Radio Jönköping sagt att något firande inte skett i Jönköping. Nu säger hon att hon inte kände till just det här fallet.

Hon värjer sig mot ordet firande och menar att det förmodligen handlar om en uppskattning till handläggaren för en bra handläggning och att man slapp dra in polisen. Men hon vet inte helt säkert och därför ska det alltså nu utredas på samma sätt som vid övriga fall den senaste tiden.

Men det räcker inte, tycker kommunalrådet Stefan Gustafsson.

- Nu måste man göra något radikalt. Frågan är om myndigheten har något existensberättigande överhuvudtaget efter detta. Barbro Holmberg (migrationsminister) måste nu ta tag i det här, säger Stefan Gustafsson.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".