Skogsvårdsstyrelser upphör från nyårsdagen

Från och med idag så är den över 100 år gamla skogsstyrelsen en ny myndighet. Skogsvårdsstyrelserna runt om i landet upphör och går upp i en enda myndighet som heter Skogsstyrelsen med huvudkontor i Jönköping.

Det kan bli uppsägningar inom administration och ekonomi vid huvudkontoret i Jönköping, tjänster som delvis istället flyttas norrut, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander till Nyheterna.

De 11 skogsvårdsstyrelserna som finns runt om i landet kommer alltså gå upp i den nya enda myndigheten under namnet Skogsstyrelsen. Distriktskontoren, varav sju finns i länet, kommer att vara kvar. 1 250 anställda över hela landet berörs.

- Vi omorganiserar för att få en samlad skogsmyndighet. Förhoppningen är att bedriva en effektivare verksamhet och att vi kan rationalisera inom administrationen och istället förstärka de lokala kontoren.

- De finns en risk när vi varit så många myndighetern att vi får olika tolkningar över landet. Nu hoppas vi bli bättre på det.

Under omorganisationen så har det framförts intern kritik mot att det har gått för fort.

- I början fick vi synpunkter att det gick för fort, nu får vi istället påstötningar att man vill veta vad som gäller med tjänsterna, säger Göran Enander.

Först under våren blir det klart med alla tjänster. Då kan man även se om det är någon som behöver sägas upp.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".