Landstingspolitiker får svidande kritik för generösa bidrag till Juventum i Eksjö

Landstingsrevisionen kommer nu med hård kritik mot hur ledande landstingspolitiker delat ut bidrag på lösa grunder till det omdiskuterade ungdomscentret Juventum i Eksjö.

Politikerna har inte haft tillräckligt med information om hur ekonomin vid Juventum sett ut, men ändå har man gett miljontals kronor i bidrag.
Revisionen hävdar alltså att politikerna har gett miljontals kronor till olika projekt vid Juventum. Det har dom gjort utan tillräcklig ekonomisk information att stå på. Men inga av dom ansvariga politikerna som Nyheterna varit i kontakt med vill kommentera händelsen. Lars isaksson, som är ordförande i landstingsstyrelsen, har inte sett revisionens rapport än och vill inte uttala sig. Evert Wirfeldt, vice ordförande i landstingsstyrelsen säger också han nej av samma anledning.
I början av juni 2003 hölls ett möte mellan tjänstemän å politiker på landstinget. Där kom dom fram till att bidra med 875 tusen kronor till ett ungdomsutbyte vid Juventum. Det var bara det att det här mötet aldrig dokumenterades och det här är Arnold Carlzon i revisionen extra kritisk mot.
Nyheterna har talat med folk i ledande positioner inom det som var föreningen eue, europeiskt ungdomscentrum i Eksjö- som är den förening som drivit projekten på Juventum. Där säger man sig ha varit öppna med redovisningen till landstinget, även om minnesbilderna ibland sviktar när det handlar om vad landstinget fått ta del av i informationsväg. Men inte heller här vill någon ställa upp på en bandad intervju.
Arnold Carlzon på landstingsrevisionen är förvånad över vad man kommit fram till när man granskat utbetalningarna från landstinget till Juventum.
- Har man inte fått in den ekonomiska redovisningen man ska så ska man heller inte göra några utbetalningar. Det här visar på brister i den här typen av verksamhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".