Massage slår piller

Sen avdelning 25 på rehabiliteringskliniken i Nässjö började ge behandling med (taktil) massage, så har behovet av värkmediciner och sömntabletter minskat.

En av alla patienter som blivit hjälpta är Agnetha Dahl. Hon har sjukdomen vattenskalle som gör det svårt med både rörlighet och koncentration.

Till avdelning 25 i Nässjö kommer det patienter med neurologiska sjukdomar som MS, Parkinson och ALS. Sedan fyra år tillbaka behandlas patienterna med taktil massage. Det handlar om varma händer som berör huden i ett speciellt mönster så att det frisätts hormoner som ger lugn och ro.
Och resultatet är lyckat, säger läkaren Lennart Eriksson, även om sjukdomarna inte försvinner.
 Det är få avdelningar i landet som behandlar med taktil massage. Att avdelning 25 är en av dom beror mycket på att personalen är entusiastisk.
Sjuksköterskan Lena Boström är numera diplomerad massör, liksom undersköterskan Ann Johansson. Och det krävs förståelse från övrig personal när dom försvinner för att ge taktil massage.
- För den taktila massagen tar mycket tid i anspråk, men blir nog inte dyrare än annan behandling i längden, säger Lennart Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".