Samling för fosterhemsplacerade planeras i länet

Fosterhemsplacerade barn, som placerades i hem i Jönköpings län för många år sedan, kan nu få extra stöd och hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser.

Efter påstötningar från flera idag vuxna personer som fosterhemsplacerats och som anser sig ha blivit kränkta och felaktigt behandlade, så tänker Jönköpings kommun nu agera.

- Vi funderar kring om vi ska initiera någon form av samling för de personer som har behov av det och på så sätt också skapa förutsättningar för människor som har gemensamma upplevelser att träffas Bo Samuelsson, chef för individ och familjeomsorgen i Jönköpings kommun.

Det var efter en tv-dokumentär som situationen för många fosterhemsplacerade barn uppmärksammades tidigare i höst.

Uppmärksamheten fick politikerna ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda omfattningen av de påstådda övergreppen och systematiska kränkningarna som pågick på barnhem och fosterhem mellan 1950 och 1980.

Men det här får nu efterverkningar även i Jönklöpngs län

Många idag vuxna personer som genomgått placeringarna mår mycket dåligt och några av dem har hört av sig till Jönköpings kommun, där en del placerades både på barnhem och fosterhem.

Efter påstötningar från bland annat Peter Lindberg från Nässjö, en av dom barnhemsbarn som känner sig felaktigt behandlade, agerar nu Jönköpings kommun. Man ska efter helgerna kontakta länsstyrelsen och övriga kommuner i länet för att tillsammans se om det går att skapa en mötesplats för de barnhemsbarn som behöver stöd i dag.

- Med hjälp av länsstyrelsen skulle vi kanske kunna göra något åt den här frågan. Fortfarande idag, 40 år efteråt, mår många dåligt och det här kanske är ett sätt att få igång en läkeprocess för att de ska få lugn och ro i själen säger Bo Samuelsson.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".