Foto: Hasse Holmberg/PrB

(m) till angrepp mot landstingets ledning

Moderaterna går nu till angrepp mot landstingsledningen, för deras sätt att pumpa in pengar i det omdiskuterade ungdomscentret Juventum i Eksjö.

Enligt en ny rapport från landstingsrevisionen har den politiska ledningen haft odukumenterade möten med representanter från Juventum och efter det så har stora bidrag betalats ut till projektet.

Moderaten Per-Anders Johansson sitter i landstingsstyrelsen och han är förvånad över vad revisionen kommit fram till.

- Jag blir mer än förvånad över att det kan gå till så här i en demokratisk organisation som landstinget ändå är. Det är ju några politiska partier som medverkat och vi andra har hållits utanför, det är allvarligt säger Per-Anders  Johansson.

Totalt har ungefär 40 miljoner kronor getts i bidrag till det som var tänkt att bli ett internationellt ungdomscentrum i Eksjö. Centret hette Juventum och av alla de miljoner som satsades är det bara själva byggnaden på  I 12-området som finns kvar som ett minne av projektet idag.

Landstinget bidrog totalt med tre miljoner kronor till den här verksamheten och en ny rapport från landstingsrevisionen kommer nu med hård kritik mot hur landstingets politiska ledning hanterat utbetalningarna.

Trots att det inte fanns tillräckligt med information från ledningen på Juventum om hur ekonomin såg ut, betalades pengarna från landstinget ut ändå. Dessutom har också flera odokumenterade möten ägt rum mellan landstingets politiska ledning och representanter från Juventum och Eksjö kommun.

På ett av de här odokumenterade mötena, i juni 2003, diskuterades ett bidrag till Juventum mellan representanter från föreningen EUE, som drev Juventum, och landstingets politiska ledning.

Dagen efter det mötet betalades ett bidrag ut på 875 000 kronor ut.

Centerpartisten Evert Wirfeldt, som är vice ordförande i landstingsstyrelsen, säger att han kan ha träffat folk utan att det dokumenterats, men han hävdar att inga beslut har tagits på några sådana möten, eftersom sådant ska protokollföras.

Men Wirfeldt vill inte uttala sig på band innan han läst rapporten, där det alltså går att läsa om odokumenterade möten och beslut som tas på lösa grunder.

Tidigare nyheter kring Juventum:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".