Skärmdump från CLC:s hemsida (klicka för större bild)

Vinstdrivande företag i landstingslokaler

Tack vare sin anställning i landstinget så kan en grupp anställda vid ögonkliniken vid Ryhovs sjukhus i Jönköping - driva ett företag i landstingets lokaler.

På dagen är det landstingslokaler, men på kvällar och helger blir det med samma personal, samma utrustning och i samma lokaler - ett vinstdrivande aktiebolag, med landstingsledningens goda minne.

Med hjälp av skattefinansierad verksamhet så kan flera anställda på ögonkliniken på länsjukhuset Ryhov, driva ett aktiebolag. Företaget Cornea laser correction, CLC, hjälper med avancerad laserteknik närsynta kunder att få bättre syn. På bara en behandling så drar företaget in nästan 15 000 kronor och på bara en helg kan man hinna med tiotals kunder. Företaget redovisade en vinst på knappt 100 000 kronor 2004.

Under 14 års tid så har anställda vid ögonkliniken vid sidan av sin anställning alltså kunnat använda samma utrustning för att dra in pengar till sitt aktiebolag.

Den dyra utrustningen ägs av företaget och landstinget hyr in sig när man behöver.

Samma utrustning används av landstinget för att hjälpa patienter med andra ögonproblem. Utrustning skulle vara för dyr för landstinget att äga, därför låter man företaget köpa in och driva den.

Enligt sköterskan och vd:n Christer Andersson så tar man inte ut någon lön från företaget. Han hävdar att man jobbar gratis för sitt företag var fjärde fredagkväll och helg och har så gjort i 14 år. Efter ytterligare samtal med Christer Andersson så tar han tillbaka denna uppgift och säger att man arbetar i företaget som konsulter och därmed kan ta ut konsultarvoden genom andra bolag.

Det här är kanske det mest tydliga exemplet i Nyheternas granskning av bisysslor på när anställdas vinstdrivande sidoverksamhet blandas samman och lever i tät symbios med den skattefinansierade verksamheten. Sammanblandningen blir tydlig när man tittar på CLC:s hemsida. Där är företagets adress Länssjukhuset Ryhov, ett begrepp som företaget inte får använda i sin marknadsföring enligt avtalet. Dessutom tar Christer Andersson emot samtal från kunder under sin arbetstid för landstinget. Telefonnumret finns också på företagets hemsida.

Reportrar Peter Jernberg och Pernilla Arvidsson.

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".