Husägare uppmanas kolla radonhalten

Miljökontoret i Jönköping har hittat en rad tidigare okända högriskområden för markradon, gasen som på sikt kan ge lungcancer. Efter Nyheternas avslöjande uppmanar nu miljökontoret i princip alla hushåll i kommunen att kontrollera radonhalten i sina hus.
I tisdags kunde Nyheterna avslöja att miljökontoret hittat sex nya tidigare helt okända områden i kommunen där det finns höga risker för markradon, ädelgasen som kan tränga upp i våra hus och på sikt orsaka cancer. I områden i Tenhult, Örserum, Månsarp, men också i Lekeryd, Bottnaryd och i Huskvarna, har man hittat värden på upp till fem gånger högre än det som klassas som lågrisk. En konsultrapport från tidigt 80-tal visade att kommunen inte har några högriskområden, men en slumpmässig mätning av miljökontoret i en fastighet i Örserum visade sig dölja ett okänt högriskområde och sedan var bollen i rullning. Men radonproblemen är inte begränsade till bara de områden miljökontoret kontrollerat. Problem med radon kan dyka upp i princip var som helst, beroende på hur huset är byggt och vilken ventialtion man har. Därför uppmanas nu samtliga drygt 50 000 hushåll i kommunen att kontrollera ventilation och radonhalt i sina hus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".