Radarflyg (foto: Pia Ericsson, FMV)

Radar ska hitta fälld skog

Med hjälp av radarsignaler från flygplan ska Skogsstyrelsen nu leta vindfällor i skogen. Det handlar om militär teknik som nu ska användas i kriget mot granbarkborren.

Enligt Magnus Fridh på Skogsstyrelsen handlar det om ett revolutionerande sätt att hitta glömda vindfällor i tät skog innan den fruktade insekten får chansen att frodas.

- Ingen teknik har kunnat leta upp vindfällen inne i kvarvarande skog. Om tekniken håller vad den lovar kommer den att vara revolutionerande och kommer vara intressant framöver och även för andra länder säger Magnus Fridh. 

Tekniken att med hjälp av radar leta vindfällor i skogen har tidigare bara använts för att i militära syften leta efter gömda fordon i skogen. Men efter några testförsök i somras upptäckte man att det enkelt gick att hitta vindfällor i skogen.

Planet flyger på hög höjd över skogen och sänder ut radarsignalerna, ungeför som ett ekolod.

Den här tekniken kan användas i vilket väder som helst och är inte beroenda ljus eller barmark. Därför kommer det gå relativt snabbt att söka av det stormdrabbade området.

I början av mars räknar de med att få resultaten och då kunna kontakta markägarna som då kan hitta vindfällorna och ta han om virket.

Magnus Fridh hoppas mycket på att den här tekniken ska fungera. Annars kan det bli stora bekymmer med den fruktade granbarkborren som inför år 2007, om den får föröka sig fritt i år, kan vara över hundra gånger så många som en normal sommar och då ge sig på den friska växande skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".