Farlig psyksjuk kvinna går fri- trots dom

En psykiskt sjuk kvinna i Värnamo dömdes för snart en månad sedan till rättspsykiatrisk vård, för att hon hotade med att skjuta en tjänsteman på Försäkringskassan.

Men trots att läkare bedömer den här kvinnan som farlig är hon fortfarande på fri fot.

Det här fallet avslöjar märkliga saker om psykvården och rättsmaskineriet.

Den 45-åriga kvinnan hade åtalats för olaga hot och ofredande, efter att hon hotat skjuta en tjänsteman på Försäkringskassan i Värnamo med hagelbössa.

Tingsrätten beslöt om en rättspsykiatrisk undersökning på rättspsykiatriska avdelningen i Göteborg i höstas. Den visade att kvinnan var så allvarligt psykiskt störd att hon var i behov av vård under tvång bakom låsta dörrar. Det fanns dessutom stor risk för återfall i allvarlig brottslighet eftersom kvinnans psykossjukdom gör henne aggressiv.

Trots de bedömningarna skrevs kvinnan ut och fick på statens bekostnad åka taxi från Göteborg hem till Värnamo för att i frihet vänta på rättegången i början av december.

Men eftersom 45-åringen tidigare vägrat att infinna sig hämtades hon av polis till tingsrätten. Och där dömdes hon alltså till rättspspykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att domstol måste avgöra om hon får släppas ut.

Men eftersom kvinnan inte var häktad och åklagaren inte krävt häktning så fick hon gå hem igen. Domaren- rådman Lars-Göran Klemming- säger till Nyheterna att rättspsykiatrin i Jönköping informerades direkt efter rättegången och att han hade tagit för givet att kvinnan tagits in för vård.

Men till sin stora förvåning mötte han själv kvinnan i full frihet på stan i Värnamo häromdagen - trots att lagen säger att vården ska påbörjas direkt efter att domen vunnit laga kraft.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".