Starrköerna krymper i Värnamo

Värnamo sjukhus satsning på avacerad teknik för ögonoperationer har lockat läkare till regionen och nu kan starrköerna kortas.
Patienterna i södra delen av länet slipper nu resorna till Jönköping för att få grå starr opererad. Köerna krymper och målet är bortåt 600 operationer om året. För ett år sedan var det kris på ögonmottagningen i Värnamo. För att överhuvudtaget hålla verksamheten igång så tvingades man hyra in så kallade stafettläkare, som var och en kostade 130.000 kronor i månaden. I det läget gjorde sjukvårdsledningen en, kan det tyckas, vågad satsning. Över fyra miljoner kronor investerades i avancerad utrustning för att börja med starr-operationer i Värnamo. Möjligheterna att operera har, precis som man hoppades, lockat fasta läkare till mottagningen. Fem stycken finns nu på plats och snart är det full bemanning - trots att det är brist på ögonläkare i hela landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".