Arkivbild (foto: Sam Stadener/PrB)

25 språk på en skola - svårt för kommunerna att hantera

Kommunerna i Jönköpings län har mycket svårt att klara modersmålundervisningen för många invandrade elever.

När exempelvis Vaggeryds kommun kontrollerade hur många språk som fanns representerade i deras skolor, hittade de nästan 40 olika språk.
Bara ett fåtal av dem får undervisning på sitt hemspråk.

Bara på Hjortsjöskolan i Vaggeryd finns över 25 språk representerade.

Skolorna i länet klarar inte av att ha modersmålsundervising för alla som behöver.

- Det är överraskande med en del språk, man får faktiskt gå in och kolla var någonstans det språket hör hemma i världen berättar skolornas utvecklingschef Kenneth Adolfsson.

Skolan är skyldig att ordna modersmålundervisning om det finns minst fem elever med samma språk och om man hittar lärare. Större krav än så är det inte.

De stora hindren för skolorna att fixa det här är bristen på lärare och att grupperna blir för små, ibland kanske det bara handlar om en elev.

Bengt Dahlkvist, moderat kommunalråd i Vaggeryd, har reagerat på de många språken i skolan och han kräver nu att kommunerna måste få styra vilka språkgrupper som placeras i den egna kommunen.

Att kunna sitt modersmål är viktigt. Undersökningar visar att de som inte kan sitt modersmål bra lär sig svenska sämre, men det kan få fler svåra konsekvenser säger Karin Hultskär som är rektor Hjortsjöskolan i Vaggeryd.

- Det kan ju bli så illa att eleverna inte kan kommunicera med sina föräldrar.

Efter den här kartläggningen ska Vaggeryd nu göra en satsning för att ge modersmålsundervisning till fler elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".