Utvisades efter stöld på varuhus

I dag stod tre män inför rätta för stölden av bland annat mikrovågsugnar och rakvatten på ett varuhus i Gislaved före jul.

Och trots ihärdigt nekande så dömde tingsrätten i Värnamo en av tjuvarna till fängelse och därefter utvisning ur landet.

En nedlastad personbil på väg ut ur Gislaved väckte en polispatrulls misstänksamhet en kväll i förra månaden. Bilen stoppades och polisen hittade bland annat tre mikrovågsugnar, tre dammsugare och flera kassar fyllda med rakvatten och hårshampo.

Det stod Rasta på kartongerna och det varuhuset hade en stund tidigare haft besök av några män som enligt ett vittne lastat kartonger över ett staket på baksidan och sedan försvunnit med en rivstart.

Men de tre asylsökande män som åkte i bilen nekade till stölden. Och trots de graverande omständigheterna så har de fortsatt neka under de tre veckor de suttit häktade. Möjligen av rädsla för att stölden skulle göra det svårare att få asyl.

Vid rättegången i dag gav männen helt olika versioner av vad de gjort i Gislaved och varför stöldgodset fanns i deras bil. Men en sak var de överens om - de hade aldrig satt sin fot på det aktuella varuhuset.

Men tingsrätten trodde inte på någon av förklaringarna, utan dömde alla tre för stölden. Två fick villkorlig dom, medan den tredje dömdes till två månaders fängelse och utvisning ur landet. Det berodde på att han dömts för stölder två gånger tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".