Bredarydskvinna i bok om stormen

Idag, den 8 januari, på årsdagen av stormen Gudrun, släpps en bok om katastrofen. I den har radiojournalisten Ola Hemström samlat berättelser som skrivits av stormdrabbade.

En av de medverkande är 85-åriga Kerstin Rybeck i Hamra by utanför Bredaryd. Och hennes bidrag fick en slagkraftig rubrik, ”Öppet brev till Gudrun”.

- Jag kände att jag behövde skriva av mig all frustration och ilska, säger hon.

Strömmen gick på kvällen 8 januari förra året. Kerstin laddade upp med tändstickor, stearinljus och ficklampa, men hon sov inte den natten för hon vågade inte gå upp till sovrummet på andra våningen och lägga sig. När morgonen kom hade hon ändå inte förstått att konsekvernserna blivit så förödande som de blivit.

-Men då såg jag att taket på grannens ladugård låg på halvkant.

Sen kom en kvinna och berättade att hon varit uppe vid Annebergssjön där Kerstin har sin sommarstuga och fyrtio hektar skog, och att skogen blåst ner.

Men stormen förde också människor samman. En av grannens tvillingflickor tyckte att de skulle bjuda in Kerstin för att hon var så ensam.

Kerstin är en av flera medverkande i boken ”Stormen, berättelser från en katastrof” som släpps på Ljungby bibliotek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".