Arkivbild. Foto: Anders Gustavsson/Pressens Bild

Omhändertagna djur kostar polisen stora pengar

Kossor och hundar tär på polisens resurser. Varje gång som en djurskyddsinspektör bestämmer att något djur ska omhändertas så ligger det nämligen på polisen att ta hand om det.

Oavsett om det handlar om kor, hundar eller kanske en tupp så är det polisen som ska ta hand om djuret eller djuren.

-Under det senaste året har vi haft hela spektrat av djur, säger Peter Johansson, polisintendent på polisens rättsenhet till nyheterna.

Kommunernas djurskyddsinspektörer hittar titt som tätt djur som inte sköts bra eller som av någon annan bör omhändertas. Ett sådant beslut fattas sedan av Länsstyrelsen, men det kan ta flera månader mellan omhändertagande och beslut. Under den tiden är det polisen som ska ta hand om djuren.

Att ta hand om kor, tuppar och hundar tar en hel av polisens resurser i anspråk.

-En stor besättning kan kosta sexsiffriga belopp, säger Peter Johansson.

-Men oftast handlar det ju om ett enstaka djur.

Polisen har under senare år strävat efter att renodla sin verksamhet, och enligt Peter Johansson har naturligtvis även djurhållningen varit på tapeten.

-Det är ju inte direkt polisiärt, men om inte vi gör det måste ju någon annan ta över och myndigheterna står ju inte direkt i kö, säger Peter Johansson.

Även på Justitiedepartementet jobbas det för att avlasta polisen uppdraget.

Enligt Mårten Umbäck på departementet finns det ett förslag i en utredning han håller i ,kallad ”Polisens verksamhetsutredning”.

För att ytterligare renodla polisens verksamhet vill de där flytta uppdraget till Länsstyrelsen.

I en remissrunda nyligen ställde sig dock Länsstyrelserna kallsinniga till förslaget.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".