Arkivbild (foto: Daniel Roos/PrB)

Bättre hjärtvård i länet lovar landstinget

Nu tar hjärtvården i länet ett nytt steg framåt.
Från och med idag transporteras alla länsbor som drabbas av akuta stora hjärtinfarkter direkt till länssjukhuset Ryhov i Jönköping för ballongvidgning.

Det är en förändring som betyder enormt mycket, säger Jan-Erik Karlsson som är överläkare och ansvarig för hjärtsjukvården på Ryhov.

Tidigare har många patienter med hjärtinfarkt fått blodproppsupplösande medicin på närmsta sjukhus, men från och med idag är det länssjukhuset Ryhov och ballongvidgning, alltså att man vidgar upp en förträngning i hjärtats blodkärl, som gäller.

Och de som berörs är alltså patienter med akuta, större hjärtinfarkter i Jönköpings län.

Så visar EKG, som ambulanspersonalen tar, att du har en stor hjärtinfarkt blir det färd i ilfart till länssjukhuset Ryhov, som har fått extra ekonomiska resurser för att klara fler patienter.

Förra året gjordes drygt 440 ballongsprängningar vid Länssjukhuset Ryhov, med den nya vården kommer det bli fler - kanske till upp mot 600 stycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".