Kvinnojouren handlade i god tro

Kvinnojouren i länet anser inte att man begått något fel när man hjälpte en kvinna från Jämtland att i flera år gömma sig och sina barn. Britt Jönsson, ordförand i kvinnojouren i Eksjö menar att man inte gjort några fel när man skyddade kvinnan och hon är mycket upprörd över att åklagaren nu överväger att väcka åtal mot kvinnojouren

I går berättade vi i Nyheterna att två kvinnor som arbetar inom kvinnojouren i Tranås  är misstänkta för medhjälp till egenmäktighet med barn. En kvinna som bor i Tranås, men som inte jobbar på kvinnojouren är misstänkt för samma brott.
I flera år hjälpte kvinnojouren i Transå en kvinna från Jämtland att hålla sig och sina barn gömda. Man hyrde bland annat en lägenhet och hjälpte kvinnan ekonomiskt. Kvinnan levde under falskt namn och lyckades hålla sina barn borta från pappan som var den som hade ensam vårdnad om barnen. Kvinnan har idag dömts till 10 månaders fängelse och nu riskerar också kvinnojouren som hjälpt kvinnan att åtalas för egenmäktighet med barn. Något som Britt Jönsson som sitter som också sitter med i Länsförbundet för kvinno- och tjejjourerna i Jönköpings län är mycket kritisk till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".