1 av 2
Johan Carlsson, lantbrukare från Nässjö. (foto: David Westh)
2 av 2

Företagsamma lantbrukare överlever

De småländska bönderna måste specialisera sig och bli bättre företagare för att klara sig.
När allt fler gårdar läggs ner blir de som är kvar större och det är viktigt att veta vad man vill och kan göra med sina gårdar.

- Det är en utveckling som finns i hela samhället och det gäller även lantbrukare - att man måste specialisera sig för att överleva säger Gunnar A Johansson på LRF:s länsförbund Jönköping, som drivit ett projekt för att öka lönsamheten på gårdarna i Jönköpings län.

Om lantbrukarna vill få lönsamhet i och kunna leva på det som de gör så måste de förändra och anpassa sin verksamhet.

Det handlar om att få ett företagseknomiskt tänkande i lantbrukarna och få dem att ibland lämna ladugården för skrivbordet.

Varje år försvinner exempelvis hundratals gårdar med mjölkkor och i Jönköpings län finns nu bara runt 800 kvar. De flesta som förvunnit har varit för små för att kunna bli lönsamma.

Johan Carlsson driver en gård utanför Nässjö och har varit med i LRF:s projekt Lönsamt företagande med bas i jord och skog. Han bestämde sig för att välja bort småskalig mjölkproduktion och satsade istället hårt på köttdjur. Idag har han 120 köttdjur i sin nybyggda ladugård.

- Det är en väldigt långsiktig investering. Vår ladugård för mjölkproduktion är för gammal och jag var tvungen att välja. Då blev det köttproduktion, kanske för att bygden passar för det och för att det ger lite större frihet.

Nu har han alltså 120 köttdjur och är enligt Gunnar A Johansson inne på rätt väg.

- Det gäller att hela tiden hitta sin egen plats och sin egen målsättning och utifrån de förutsättningar man har hemma skaffa sig en egen målsättning säger Gunnar A Johansson.

- Man har blivit mer medveten i sin roll och tar skrivbordsarbetet på allvar. Det är faktiskt där som mycket av lönsamheten avgörs säger Johan Carlsson.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".