Åtalad för att ha sålt sprit till unga

I dag åtalades den 19-åring som häktats, misstänkt för att ha sålt stora mängder insmugglad öl och sprit till ungdomar i Värnamo. 26 unga köpare, den yngste bara 13 år, kommer att vittna under rättegången.

En rejäl förlovningsfest var den 19-årige Värnamobons förklaring till de 900 liter starköl och 60 flaskor sprit som polisen hittade i familjens garage strax före jul.
Polisen slog till just när 19-åringen återvänt efter en inköpsresa till Tyskland. Men när sambon tillfrågades så hade hon ingen aning om att hon skulle förlova sig. 
Och polis och åklagare tror inte heller på den förklaringen, utan är övertygade om att alkoholen var tänkt att säljas. Precis som de 570 liter öl och 40 liter sprit som ungdomar i Värnamo sagt att de köpt under drygt ett års tid.

I dag åtalades inte bara 19-åringen, utan också hans pappa, som misstänks ha hjälpt sonen att sälja ett par flaskor. Nästa fredag blir det rättegång och kammaråklagare Jan Andersson kommer då att låta inte mindre än 26 ungdomar, både flickor och pojkar, vittna och berätta om hur enkelt det var att köpa.

Det var bara att beställa via mobiltelefon så kom 19-åringen och levererade till önskad adress. Den yngste köparen är bara 13 år och den äldste 17. Just att försäljningen bedrivits yrkesmässigt, riktat sig till ungdomar och varit av så stor omfattning gör att åklagaren bedömer brottet som grovt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".