Barnens säkerhetsbälten kontrolleras inte

Det finns brister i kontrollen av säkerhetsbältena i skolbussarna.

Vägverket har inte tillräckligt med resurser för att kontrollera säkerhetsbältena på samma sätt som man gör i personbilar.

Jan Petzäll är utredare på Vägverket:

- Kontrollen får inte kosta mer än en viss summa pengar, och det gör att det blir stickprovskontroller på en del områden.

Många kommuner ställer krav på att säkerhetsbälten ska finnas på alla platser i de bussar som kör skolbarn. Men när bilprovningen kollar bussarna tittar man bara på bältena vid de utsatta platserna, där det inte finns något säte framför.

De andra bältena kollas bara sporadiskt.

- Det kan ju bli så att bälten förblir okontrollerade, medger Jan Petzäll.

Det är Vägverket som sätter upp ramarna som Bilprovningen har att följa. I exempelvis Jönköping jobbar Vägverket intimt med de skolskjutsansvariga för att höja säkerheten - men kontrollera att bältena fungarar, det vill Vägverket inte göra. 

Och det får Elvy Thonander, som är trafiksäkerhetssamordnare i Jönköping att höja på ögonbrynen.

- Jag tycker det känns mycket märkligt, för vi vet ju att bältet är den viktigaste funkionen om en olycka är framme.

I Jönköping har man istället valt att kolla alla bälten i skolskjutsbussarna själva, säger Gunnel Onselius, skolskjutssamordnare.

- Vi går runt själva och rycker i varje bälte.

David Westh
david.westh@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".