Det är upp till var och en att skotta, enligt Posten. Och det trots att Posten på många håll klumpar ihop brevlådorna.

"Skotta efter dig!"

Även om postlådorna numera sätts ihop i grupper om flera lådor, är det ändå den enskilda postlådeägaren som ska se till att skotta undan snön; något som på sina håll kan leda till grannfejder. 

Den senaste tiden har vi haft rejäl vinter på många håll, och många har gett sig ut för att skotta så att postlådor och soptunnor blir tillgängliga.

- Det är alltid innehavaren av postlådan som ska röja och se tilll att brevbäraren ska dela ut posten, säger Ulla- Maj Karlsson, informationschef på Posten.

Allt oftare sätts postlådorna ihop i grupper, ofta mellan fyra och sex stycken ihop, men ibland väldigt många. 

Orsaken är enligt Ulla-Maj Karlsson oftast trafiksäkerhetsskäl eller arbetsmiljöskäl, men det handlar förstås också om att rationalisera postutdelningen.

Och då får alltså grannarna antingen komma överens om vem som ska hålla snön borta, eller skotta framför sin egen lilla låda. För det är inte postens uppgift att hålla undan snön, och inte kommunens.

Tror du inte att det kan vara svårare att få folk att skotta vid sådana här ställen, eftersom få vill skotta vid grannens brevlåda?

- Det hoppas jag inte, säger Ulla-Maj Karlsson.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".