Nätkontakter kan ligga bakom våldtäkter

Ett ökat nätchattande kan vara en av orsakerna till att antalet anmälda våldtäkter har ökat så dramatiskt i Jönköpings län. Det säger Torbjörn Sporrong, kommissarie vid polisen i Jönköping.

På ett år har antalet anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök ökat med 90% i Jönköpings län. Något vi berättat om tidigare i Nyheterna. Från 56 stycken 2004 till 106 stycken förra året och det är i Jönköping och på Höglandet som kvinnorna är mest drabbade.

Av de våldtäkterna så sker de flesta inomhus, det vill säga i hemmet. Under den klassificeringen döljer sig också våldtäkter som har skett efter att man träffat någon på krogen och det är också här vi hittar fallen med ofta unga kvinnor som har stämt träff efter att ha chattat på nätet.

Ytterligare en orsak till den drastiska ökningen av antalet anmälda våldtäkter skulle kunna vara att fler väljer att anmäla. I länet finns ett samarbete mellan polis, åklagarmyndighet, landsting, kommun, migrationsverket och kvinnojour som jobbar med att informera, ta hand om och få kvinnor att anmäla. Det kan ha påverkat i positiv riktning säger Anne Falk som är undersköterska vid akuten på länssjukhuset Ryhov och en av intitativtagarna bakom samarbetet.

Reporter Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".