Kvinnor får hjärtvård senare än män vid en infarkt. Foto: Bertil Ericsson PrB

Sen hjärtvård för kvinnor med infarkt

Kvinnor drabbas hårdare än män när de får hjärtinfarkt. De väntar längre med att söka vård och när de väl kommer till sjukhus dröjer det längre innan personalen sätter in rätt åtgärder.

Det här visar siffror från hjärtsjukvårdens kvalitetsregister för år 2005.

När Ingrid Kvarnström, 56 år, från Bankeryd fick hjärtinfarkt väntade hon nästan ett dygn innan hon åkte in till sjukhuset.

- De har mycket att göra där inne. jag ville inte vara till besvär, utan avvaktade lite, berättar hon för nyheterna.

Trots att Ingrid Kvarnström kände sig dålig redan på morgonen väntade hon till nästa natt med att åka till sjukhus.

Kvinnorna väntar en halv till en timme längre med att söka vård vid hjärtinfarkt än män. Det visar det nationella kvalitetsregistret riks-HIAs siffror för Jönköpings sjukvårdsområde 2005.

Jan- Erik Karlsson är överläkare och ansvarig för hjärtsjukvården i Jönköping och oroad över de här nya siffrorna.

Förutom att kvinnor söker senare, så väntar dessutom sjukvårdspersonalen en halvtimme längre innan man behandlar kvinnor med stora hjärtinfarkter än män. Varför det är så - det vet man inte - men man försöker förändra det genom att lära personal att kvinnor och män uttrycker sig olika när de beskriver sina symptom.

När väl behandlingen mot hjärtinfarkt sätts in är den lika mellan män och kvinnor. Men det är tiden fram till dess som måste bli kortare för kvinnorna, menar Jan-Erik Karlsson.

Siffrorna gäller Jönköpings sjukvårdsområde, men ett flertal studier visar att det är ett allmänt problem att kvinnor behandlas senare.

Reporter Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".