Cancerframkallande medel i köksredskap

Nu varnar Livsmedelsverket åter för risken med vispar, slevar och stekspadar av svart plast. Undersökningar har visat att dom kan läcka ut cancerframkallande gifter.

Livsmedelsverket har hakat på dom undersökningar som deras danska och norska kolleger gjort och som visar att en del köksredskap av svart plast kan läcka ut gifter.
Bland annat anilin, som framkallat cancer hos försöksdjur och som sedan flera år är förbjudet i redskap som kommer i kontakt med mat.
Det är främst i redskap tillverkade i Kina som man nu hittat mätbara mängder av gifter.
Hög temperatur, sura livsmedel och fett ökar risken för att ämnena utsöndras i maten, men Kettil Svensson på svenska Livsmedelsverket bedömer ändå inte hälsoriskerna som särskilt stora.
Sveico i Gnosjö är stor tillverkare av köksredskap och för drygt ett år sedan stoppade danska Livsmedelsverket försäljningen av företagets vispar, sedan man hittat just anilin i dom. Det berodde på en felaktig leverans av plastråvaror och det ledde till skärpta rutiner och nu garanterar Sveico att deras produkter är giftfria. 

Reporter Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".