Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nästa steg för området kring Munksjön

Munksjön i Jönköping

Nu tänker Jönköpings kommun gå vidare med sin Stadsbyggnadsvision. Under våren kommer olika konsulter att ta fram visioner för området öster och söder om Munksjön.

Det här kan på sikt betyda att godshantering, oljedepå och reningsverk byts ut mot bostäder, handel och kontor. - - -

Stadsbyggnadsvisionen har blivit ett begrepp i Jönköping. Hittills har det mest handlat om Kålgården, Munksjöbron och utfyllnaden av Munksjön. Men nu är det alltså dags att ta nästa steg.

Just nu sitter tre olika arkitektkontor och skissar på framtidsvisioner för området öster och söder om Munksjön. En av deras utgångspunkter är att stora markytor kan frigöras när man bygger en kombiterminal på Torsvik - då behövs inte längre det stora godsområdet på gamla flygfältet. En annan fråga de ska ta med i arbetet är var en station ska placeras om eller när Götalandsbanan blir verklighet. Och sedan ska de tänka fritt när det gäller industrier, handel och bostäder.

Men också andra utredningar är på gång för området, bland annat om Simsholmens reningsverk. Här ska man undersöka om reningsverket kan byggas in eller kanske flyttas.

Och själva sjön ska också utredas i arbetet med den nya stadsbyggnadsvisionen. Ännu en gång ska man undersöka möjligheterna att rena Munksjön från alla miljögifter.

Sakta men säkert håller områdets karaktär på att förändras. Stadsbyggnadskontoret har just sagt nej till bensinbolaget Shells planer på att fördubbla verksamheten vid sin oljedepå vid östra Munksjöstranden, sådant passar inte med tanke på vad som är på gång kring sjön.

Redan i höst räknar kommunen med att ett handlingsprogram för området öster och söder om Munksjön ska vara klart.

Reporter Eva Göransson.

eva.goransson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".