Jobb lockar invandrare från skolbänken

En förklaring till dåliga svensk-kunskaper hos invandrare kan vara att företagen i Gnosjö rycker i många invandrare innan de hunnit lära sig språket ordentligt.

Som nyheterna kunde berätta imorse så har Gnosjö kommun valt en hård linje mot som invandrare som inte vill lära sig svenska, kommunen drar in socialbidraget.

Många invandrare lockas att ta ett jobb och hoppa av svensk-kursen, men när företagen väljer att spara så åker ofta de med sämst kunskaper i svenska språket ut först.

Det säger bland andra Sven- Åke Falkeby, rektor för vuxenutbildningen vid Gnosjö Kunskapscentrum, där många invandrare läser svenska.

Läraren Gunbritt Engberg har också märkt av det här. Invandrarna försvinner från utbildningen för att sedan komma tillbaka efter ett tag. Då har de mer arbetslivserfarenhet, men ofta lika dåliga språkkunskaper.

Nu tänker Gnosjö kunskapscentrum satsa hårdare på att hålla kvar sina elever, berättar rektorn Sven Åke Falkeby för nyheterna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".