Arkivbild (foto: Daniel Roos/PrB)

Kräver säkrare akutsjukvård i Mullsjö efter dödsfall

Brister i rutinerna kan ha bidragit till att två unga människor i Mullsjö kommun dog när de blev akut sjuka. Vid båda tillfällena var den lokala ambulansen upptagen på annat håll.

- Vid sådana här situationer visar sig bristerna tydligt, säger räddningschefen i Mullsjö kommun, Jan Annvik.

Annvik kräver åtgärder från landstinget.

En liten pojke och en ung flicka från Mullsjö kommun har dött efter att ha blivit plötsligt sjuka de senaste månaderna.

När de blev sjuka var den närmsta ambulansen -som finns i Habo - ute på andra uppdrag och de tvingades vänta på en ambulans från Jönköping.

Kanske hade deras liv inte gått att rädda ändå - men minuterna är ofta avgörande, säger Jan Annvik.

I Mullsjö vill man nu införa en speciell rutin som innebär att man ska larma den lokala räddningstjänsten i Mullsjö om haboambulansen är upptagen. Brandmännen är välutbildade och kan ge akut hjälp och vinner tid.

I de två fallen som nu lyfts fram av kommunen så larmades visserligen räddningstjänsten så småningom. Men eftersom det saknas tydliga rutiner är man övertygad om att det tog onödigt lång tid och att dyrbar tid gick förlorad.

Och Jan Annvik har nu tillsammans med Mullsjös socialdemokratiska kommunalråd Anja Berglund vänt sig till landstinget för att få en förändring. 

Evert Wirfeldt, centerpartiskt landstingsråd, är en av de personer som kommer ta ställning till Mullsjö kommuns begäran.

Reporter Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".