Läkare prickas för att han missade hjärtinfarkt

En läkare på Värnamo sjukhus kritiseras nu av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Läkaren missade en hjärtinfarkt på en patient. Trots att patienten både hade bröstsmärtor och EKG-förändringar.

Det var i februari förra året som en 43-årig man från Smålandsstenar åkte till akuten på Värnamo sjukhus med smärtor i bröstet, ryggen och magen. En läkare kontrollerade ett EKG, bedömde att det var bra och skickade hem sin patient.

Kvällen efter var 43-åringen tillbaka på sjukhuset. Då konstaterades det att han hade en hjärtinfarkt och han skickades till universitetssjukhuset i Linköping.

Nu kritiserar HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, den läkare som undersökte 43-åringen i det första läget. Dels för att han felbedömde EKG:et som faktsiskt visade tecken på hjärtinfarkt och dels för att patienten hade smärtor, var överviktig och storrökare. Läkaren borde ha lagt in patienten för observation.

Den kritiserade läkaren har förklarat sin felbedömning med att 43-åringens smärtor inte hade samma karaktär som smärtor vid hjärtinfarkt brukar ha. Den förklaringen köpte inte HSAN och ger nu läkaren en erinran - den mildare sortens kritik.

43-åringen själv säger till Nyheterna att han är glad att läkaren kritiseras, men att kritiken borde varit skarpare. 43-åringen säger att han höll på att dö av misstaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".