Eksjö ska få romerna att gå i skolan

Eksjö kommun tar nu nya tag för att försöka lösa problemen med romska barn, som inte kommer till skolan.

Under ett par dagar kommer anställda inom bland annat socialtjänsten och skolan att få lära känna den romska kulturen bättre.

Tiina Kiveliö har jobbat i 30 år med romer i Uppsala kommun - igår peppade hon skolpersonal i Eksjö att tänka nytt för att få romska barnen till skolan:

- Vi måste börja prata med de här familjerna, och vi får inte ge oss förrän vi har fått klart för oss vad familjen vill.

- Jag tror att de allra flesta vill att deras barn ska gå i skolan.

I höstas berättade ju nyheterna flera gånger om hur Eksjö kommun kämpat för att få några romska familjer att låta barnen gå till skolan. Men kulturkrockarna är stora och trots flera försök så finns problemen kvar.

Igår började ett par dagar av intensiv diskussion kring den romska kulturen för dom anställda inom bland annat socialtjänst och skolan.

Pia Breimer-Blomberg är famljeenhetscheef å hon är optimistisk - hon tror att de här dagarnas föreläsningar och hjälp ska kunna skapa bättre kontakter med dom romska famlijerna.

Men hon medger att det är svårt att börja prata och samtala många gånger:

- Är man medveten om de försomar man har är man rädd för att det ska märkas i kontakterna med familjerna, säger hon.

Anna- Karin Front
ann-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".