Foto: Bertil Ericson/PrB

Försäkringskassans beslut ändras i hälften av fallen

Länsrätten fortsätter att ge Försäkringskassan bakläxa i många ärenden. Förra året gav man hälften av alla länsbor som överklagade ett nej till sjukpenning rätt i någon grad.

- Det är skandal att Försäkringskassan inte tar åt sig säger Ove Kåremalm, som är en av alla som överklagade.

Förra året överklagade nästan 150 länsbor efter att ha blivit nekade sjukpenning. När Länsrätten tittade på fallen så ändrade de Försäkringskassans beslut i nästan varannat ärende.

- Då borde Försäkringskassan reagera på det här fortsätter Ove.

Jönköpings län utmärker sig på flera sätt i den rapport som Försäkringskassans huvudkontor presenterade efter att ha tittat på 2 000 ärenden från hela landet 2005. Här i länet säger Försäkringskassan nej oftare än i riket i stort, fler överklagar och fler får rätt i Länsrätten.

- Det är klart man funderar på varför så många ärenden ändras i Länsrätten, men regeringen har sagt att vi ska ha en striktare bedömning säger Annelie Andersson som är verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.

Annelie Andersson säger att de sedan i höstas jobbar för att få in en bättre beskrivning av de som begär sjukpenning och för att lyssna mer på patientens egen läkare än försäkringsläkaren.

- Nu har vi försökt ta till oss de synpunkter som kommit fortsätter Andersson.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".