1 av 2
Foto: Ann-Sofie Karlman
2 av 2
Josef Lica, varslad från Munksjö

Besvikelse på Munksjöfabriken efter storvarsel

Besvikelsen och ilskan är stor bland dom anställda på SCA Hygiene Tissue i Jönköping efter beskedet att 2/3 av personalstyrkan sparkas.
Företaget har valt att koncentrerar sin hygienpapperstilverkning till Lilla Edet.

Därför lägger man ner fabriken, fd Munksjö Hygien i Jönköping.

- Det är bedrövligt. De köpte det bara för att lägga ner det, bli av med en konkurrent säger Lars Gunnar Lantz som är en av de som nu blir av med jobbet.

Besvikelsen och ilskan var påtaglig bland de anställda när beskedet kom på torsdagseftermiddagen. Nästan två tredjedelar av personalen får gå.

Flera är till åren komna och många i ålderskategorin 50 + känner oro inför framtiden.

- Jag gör ju inte vågen i alla fall. Det är lika svårt för alla idag säger en av arbetarna.

Josef Lica tillhör de lite yngre av de som jobbade på kvällsskiftet igår och han tror att det ändå kommer att lösa sig med nytt jobb i framtiden. Han har trivts så bra på fabriken att han nyligen lämnade ett nytt jobb för att komma till Munksjö. På torsdagen blev han varslad om uppsägning.

- Produktion fram till i november, sedan får man se vad som händer. Vi är alla besvikna, men vi ska inte lägga ner oss själva för att SCA lägger ner Munksjö säger Josef Lica.

Mellan 30 och 40 personer kommer att finnas kvar på fabriken. Investorägda Munksjö Paper berörs inte alls.

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".