Ny Estonia-förening bildad i Gränna

På måndagen bildades en ny förening för anhöriga till Estonia-offren. Den heter Estonia Litigation Association - ELA - vilket betyder Estonia process-förening. Föreningen bildas för att få igång en rättslig prövning av säkerheten kring färjan.
Vid mötet som hölls i Gränna igår valdes Helje Kaskel till föreningens ordförande. Hennes man var en av dem som följde Estonia i havet. Hon och flera av de anhöriga som var med vid ELAs bildande på måndagen, tror att det finns dolda fakta kring Estonias förlisning. Några av dem berättar för nyheterna att de tror att myndigheter i Sverige ägnar sig åt mörkläggning och att det finns en förklaring till Estonias undergång - att någon velat spränga färjan för att dölja till exempel en smuggel-last ombord. En av anhörig-föreningarna har sen tidigare stämt varvet som byggde färjan, Bureau Veritas, med huvudkontor i Frankrike, som var säkerhetsansvariga och även Svenska Sjöfartsverket, som gav klartecken för färjan att åka. Processen ska drivas i Paris, men har stått still i flera år. Nu tänker ELA försöka få med sig anhöriga för att sätta igång rättsspelet igen. Henning Witte är advokat och har följt Estonia-fallet och han har åtagit sig att företräda föreningen i Paris.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".