Äldre i länet får inte den hjälp de behöver

Förra året förekom det etthundratrettio fall där länets kommuner sa nej till att ge äldre en plats i ett äldreboende trots att de hade uppenbara behov av hjälp.
När en äldre person vill ha hjälp av kommunen och få en plats på ett äldreboende när man inte längre klarar att bo själv gör kommunens handläggare en utredning. Men trots att utredarna kommer fram till att den äldre har behov av hjälp, så säger kommunerna nej ibland. Enligt länsstyrelsens granskning har kommunerna i länet sagt nej i 130 fall trots att utredarna kommit fram till att den äldre behöver hjälp. Sämst är Gislaved som sagt nej 61 gånger. Jönköping har haft 31 sådana avslag, Vetlanda 21 och Habo tio. Enligt länsstyrelsen beror det på brist på platser vid äldreboendena. Länsstyrelsen tycker inte det här är tillfredsställande och skriver nu i ett brev till kommunerna att de bör ta fram tillräckligt med äldreomsorgsplatser så att de äldre kan få den hjälp de behöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista