Ökade krav på att anmäla självmord i vården

Antalet anmälda självmord inom vården har ökat kraftigt de senaste åren och nu vill socialstyrelsen se om psykiatrins arbetsätt kan förbättras.

Från och med i morgon måste alla självmord som inträffar inom vården eller direkt efter utskrivningen anmälas och utredas. Socialstyrelsen menar att självmorden är ett allvarligt problem.
-Man måste få ett bättre grepp om detta, säger Björn Forsberg, chef för socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.

Förra året anmälde vården i landet 80 fall av av självmord till socialstyrelsen enligt siffror som Dagens Nyheter tagit fram. Flest fall finns i Stockholm och Örebro medan Jönköpingsområdet bara hade ett fåtal.

Hittills har det inte funnits något tvång att anmäla självmord annat än om det finns uppenbara brister i vården eller tillsynen bakom. Men socialstyerlsen misstänker att det verkliga antalet självmord är betydligt större, och från den första februari måste alla självmord anmälas för att man ska kunna hitta eventuella brister lättare.

-Jag tror inte att man har förstått hur allvarligt det är med personen i fråga om någon begår självmord, eller så har man inte den övervakning som krävs eller så har man gjort en felaktig riskbedömning, säger Björn Forsberg.

Och anmälningskravet gäller även om självmordet sker veckorna efter utskrivningen.

-Det kan ju ligga en felbedömning bakom att skriva ut patienten om man omedlebart tar livet av sig, säger Björn Forsberg.
Han hoppas att det går att få ner antalet självmord. Han vill i allafall öka kunskapen för att komma åt en del av fallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".