Ursäkt för bilder på profet godtas

Ursäkten från Danmark för publiceringen av bilderna på profeten Mohammed välkomnas även av svenska muslimer.

Ibrahim Abdul Satar är ordförande i Jönköpings Islamiska församling där också bilderna väckt ilska.
-Det är kränkande för oss. Vi älskar vår profet mer än våra föräldrar, och många har varit upprörda. Man har utnyttjat yttrandefriheten för att förnedra 1,6 miljarder muslimer i hela världen, säger han.

Även bland muslimerna med sin moské på Råslätt i Jönköping har bilderna i Jyllandsposten diskuterats och upprört sedan de blev kända och Ibrahim Abdul Satar har svårt att förstå varför de publicerades.

För honom är det inte själva avbildning i sig utan hur profeten framställs som är mest kränkande. Islam och Mohammed får visst diskuteras och ifrågasättas, men man måste göra det på ett respektfullt sätt menar han.

Trots upprördheten har svenska muslimer varit ganska försiktiga i sina protester. Ibrahim Abdul Satar tar också avstånd från de hot och våldsaheter som förekommit på andra håll. Det handlar om en lite klick som inte är representativa för muslimerna i övrigt menar han.

-I vår församling har vi inte ens planerat en fredlig demonstration. 

Att det dröjde flera månader efter publiceringen innan prosterna blev så högjudda menar Ibrahim Abdul Satar beror på att man in i det längsta hoppades på en dialog med den danska tidningen. Men nu välkomnar han i allafall den ursäkt som har kommit, även om han är tveksam till vilka motiven egentligen är.

-Frågan är om den är äkta eller inte? Det är säkert ekonomiska intressen bakom. Men Gud vet vad som finns i deras hjärtan och vi accepterar ursäkten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".