Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Formellt bråk om flickor som hålls hemma

Skolchefen i Vetlanda, Hans Svensson, JO -anmäler nu länsrätten i Jönköpings län. Det gäller fallet där två flickor inte gått i skolan på över ett år, något vi berättat om tidigare i Nyheterna.

Hans Svensson menar att rätten i onödan dragit ut på möjligheten att bötfälla mamman, som håller flickorna hemma.

Dom två flickorna har inte gått i skolan sedan sen hösten 2004. Dom har alltså hållits hemma i drygt ett år. Mamman menar att flickorna inte får tillräckligt bra undervisning i svenska skolor och vill därför undervisa flickorna själv i hemmet.

Hon har tidigare i Radio Jönköping berättat att hon tycker att undervisningen i matte och språk är för dålig, och att eftersom familjen snart ska flytta tillbaka till USA så menar hon att hon själv kan ge dom bättre språk undervisning och även förbereda dom kulturellt.

Efter flera försök att få tillbaka barnen till skolan beslöt skol- och barnomsorgnämnden i Vetlanda att mamman skulle få böta 2000 kronor per barn eftersom hon bryter mot skollagen och den svenska skolplikten genom att hålla barnen hemma. Hon fick fram till höstterminen starten förra året på sig att skicka barnen till skolan. Men eftersom flickorna inte dök upp skickades ärendet i augusti förra året vidare till länsrätten som nu skulle verkställa kommunens beslut om böter. I januari i år fick kommunen besked om att det saknas ett formellt papper och länsrätten valde att avvisa kommunens begäran att få ta ut böter av mamman.

Efterson detta är ett enda sättet för kommunen att sätta press på mamman att till slut skicka sina barn till skolan är Hans Svensson mycekt upprörd över att länsrätten dragit på det här ärendet i nästan ett halvår. Han tycker att rätten borde hört av sig tidigare och bett om pappret som saknades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".