Facket hotas- obekväma anställda sparkas

Det har blivit vanligt med hot om att flytta jobben utomlands om facket inte gör som företaget vill.

Obekväma anställda sparkas trots att det kostar hundratusentals kronor.

Ja, det hävdar Tony Hansen, som är ombudsman i Industrifackets länsavdelning i Gislaved. Han tycker att klimatet hårdnat på många arbetsplatser.

- Fackliga ombudsmän ringer och säger att de känner sig hotade, och att de är frustrerade över sin situation.

Enligt Tony Hansen har det blivit mycket tuffare att vara fackligt förtroendevald på många företag.

- Det har blivit jobbigare för de fackliga företrädarna, och företagen försöker ibland tvinga dem att gå med på avsteg i förhandlingarna.

Han tycker att klimatet i förhandlingar har hårdnat märkbart sedan millennieskiftet, och han ser en direkt koppling till den ökade globaliseringen och konkurrensen från nya marknader med låga löner.

Ett annat exempel på hårdare attityder är att det blivit vanligare att företag sparkar anställda som anses obekväma. Och villigt betalas hundratusentals kronor, som det kan kosta i skadestånd och utebliven lön. 

Ett färskt exempel är Trioplast i Smålandsstenar som häromveckan fälldes av Arbetsdomstolens samtliga ledamöter, alltså även arbetsgivarsidan, för att man felaktigt avskedat en anställd. Trots det vägrade företaget att låta den avskedade få tillbaka jobbet:

- För några år sedan hölls inga sådana här diskussioner, men nu resonerar företagen som så att ”det får kosta vad det vill- personen ska väck”, säger Tony Hansen.

- Det har vi klara bevis på.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".