Socialförvaltningarnas pengar räcker inte till

Ingen socialförvaltning i länets 13 kommuner får pengarna att räcka till i år. Det visar en rundringning som Nyheterna har gjort.
Prognoserna visar på ett totalt minus för kommunernas socialförvaltningar på 124 miljoner. Största underskottet i kronor räknat har Eksjö, Gislaved och Jönköping som väntas gå med 18 miljoner minus i år. Men jämfört med sin budget så är det Habo och Sävsjö som ligger sämst till. Där har kostnaderna skenat iväg med nästan tio procent mer än beräknat. Minst underskott har man i Aneby, Gnosjö och Värnamo. Samtliga kommuner pekar ut tre orsaker till underskotten. Allt fler handikappade kräver hjälp enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Allt fler ungdomar och vuxna behöver dyr institutionsvård och den tredje orsaken är att sjukskrivningarna bland anställda fortsätter öka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista