Företagare om hoten mot facken

Det har blivit ett hårdare klimat mellan företag och fack.

Ja, det bekräftar företagaren Stig Claesson i Värnamo, som också sitter med i Svenskt Näringslivs styrelse.

I Nyheterna i går berättade vi att fackliga förtroendemän hotas med att jobben flyttas utomlands om de inte går med på företagens krav. Stig Claesson säjer så här:

- Att det är ett hårdnande klimat med tanke på den oerhörda konkurrensen från omvärlden - det är självklart att det är så.

Men att det handlar om hot, det tycker han är fel.

- Det är väl snarare så att företagen känner att det är ett så oerhört tryck att man gör sitt yttersta för att ha den mest kvalificerade personalen och att ha en så bra kostnadsmassa att man kan konkurrera på marknadens villkor.

Det var i Nyheterna i går som Industrifackets ombudsman Tony Hansen i Gislaved berättade att allt fler förtroendevalda vittnar om ett hårdare klimat i relationerna med arbetsgivarna. Och att facket känner sej hotat att göra som företaget vill - annars flyttas jobben utomlands.

Stig Claesson menar alltså att företagarna också känner sej hotade - av den hårda konkurrensen från låglöneländer. Ett annat exempel på det hårdare klimatet är att företag villigt betalar hundratusentals kronor för att sparka obekväma anställda, hävdade Tony Hansen igår.

- Det känns inte bra, jag tycker man ska föra en dialog, säger Stig Claesson. Men visst kan det hända, även om det är ovanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".