1 av 2
Fler flygresenärer till och från Jönköping Flygplats (foto: David Westh)
2 av 2

Jönköpings Flygplats lyfter igen

Det har varit motigt ett bra tag för Jönköping Flygplats, med ständigt vikande passagerarsiffror.
Men nu kan det ha vänt, siffrorna för januari månad visar nämligen på en uppgång med nästan 50 procent.

Uppåt pekade även mungiporna på marknadschefen Herman Larsson.

- Det känns naturligtvis oerhört bra för alla oss som jobbar här. Vi brukar ju ligga nere i källaren vad gäller statistiken men nu kunde ju året knappast ha börjat bättre.

Ett flygplan kommer lastat. Fullastat till och med. Jämfört med januari förra året hade Jönköping Flygplats 48 procent fler passagerare i år, drygt 11 000.

- Det roliga är att vi ökar på alla områden. Inrikestrafiken ökar med fyra procent och Skyways ökar på Stockholm. Köpenhamnstrafiken har ökat med 287 procent, mycket på grund av att vi hade begränsad trafik för ett år sedan. Även chartertrafiken har utvecklats väl fortsätter Herman Larsson.

För en hårt prövad flygplats är det en efterlängtad framgång.

- Förutom att det ger lite klirr i kassan så innebär det att vi får lite fast mark under fötterna. Jag tror vi behöver ha lite framgång.

En del av uppryckningen beror på att flygplatsen fått in en del tillfällig trafik när andra tvingats hålla stängt under vindervädret. Men även om man räknar bort det så är uppgången kraftig, 25 %.

Men eftersom flygplatsen nu är nere på en låg nivå har man ändå en bra bit kvar till att bli vinstgivande.

- Vi ska först och främst komma upp i nivåer där vi kan börja tjäna pengar och då måste vi dubbla våra årssiffror, så vi har en lång väg att gå och det här är bara ett första steg.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".