Rött kort. Foto: Björn Larsson Rosvall

Krafttag mot svordomar på fotbollsplan

Nu ska det bli skönare för ÖRAT att titta på fotboll.
Ordning och reda och fair play är nämligen ledorden i de sju punkter som Smålands Fotbollsförbund satt upp för att få en bättre miljö på och kring fotbollen.

Att ta kraftag mot svordomar, smädelser och könsord står högt upp på listan säger kanslichefen Börje Ericsson.
Som åskådare är det inte alltid som örat mår bra på en fotbollsmatch - åtminstånde inte om man reagerar på spelare som skriker könsord, som svär och som beter sig allmänt illa.
Det vill Smålands Fotbollsförbund ha bort från fotbollen - göra sporten mera rumsren och hyggligare och därför har man jobbat fram sju punkter som ska anammas av föreningarna i Småland. Det handlar om så elementera saker som att hälsa på motståndarna före och efter match - om att skaffa matchvärdrar och om att belöna lag som är varningsfria. Och om att sila snacket. Börje Ericsson säger att det egentligen bara handlar om att klargöra det som faktiskt står i regelboken.
En del fotbollsdistirkt har till och med gått så långt att man infört nolltolerans. Svär man får man rött kort - men lika långt vill inte Börje Ericsson gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".