Ungdomar planerar sin önskestad

Hur vill du att ditt Jönköping ska se ut om 15-20 år?

Den frågan är det meningen att 1500 unga ska svara på i en ungdomsenkät från Jönköpings kommun.

- Jag tror att dagens ungdomar gärna vill ha sin framtida stad så som de tycker och tänker nu och då är det ju bra om vi kan planera staden redan nu, säger utredningschefen Staffan Johansson. 

Enkäten är en del av arbetet med att få framtida Jönköping att bli så mycket som möjligt av den stad som framtidens vuxna vill ha.

Av de 1500 som tillfrågas är en tredjedel sistaårsgymnasister. En andra tredjedel är unga vuxna mellan 22 och 27 år som är ute i arbetslivet. Och den sista tredjedelen är ett urval av de som går sista året på högskolans programutbildningar.

Det är ett trettiotal frågor som ska besvaras. De handlar om alltifrån hur trygg man känner sig i stan till vad man har för intressen och hur man trivs.

Enkäten blir ett sätt att påverka. Men kommunalrådet Peter Persson har förhoppningar om att det politiska intresset bland ungdomar ska öka också - på ett mer direkt plan.

Emilia Lindau och hennes kompisar som går på Bäckadalsgymnasiet pratar i alla fall mycket om att Jönköping är en stad i förändring och om de ska stanna kvar eller inte.

- Många tänker att man vill plugga utomlands, men sedan tror jag att man kommer tillbaka i och med att Jönköping är en stad som växer.

Resultatet av undersökningen beräknas vara klart inom ett halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".