Polis åtalad för olaga hot

En polisman i Jönköping har åtalats misstänkt för olaga hot. Dessutom ska han ha försökt förmå sina poliskolleger att tysta ner vad som hände.

Det börjar med att tre män i 20-årsåldern genar över några kolonilotter utanför Jönköping en sensommarkväll för ett och ett halvt år sen. Dom har suttit på Vätterstanden och grillat och druckit folköl när dom får bråttom till bussen. Men eftersom dom hör hur någon skriker efter dom på koloniområdet bestämmer dom sig för att vända tillbaka och be om ursäkt. Men på vägen tillbaka möter dom tre koloniägare, varav en är beväpnad med järnrör.

Alla tre yngre männen säger sig har blivit slagna av en av koloniägarna, och en har också tvingats ner på marken och hotats av den koloniägare som också är polisman. Han ska ha sagt att han skulle slå in skallen på honom.

När killarna slagits ner och hotats så kommer fler poliser som faktiskt är i tjänst till platsen. Poliserna uppfattar då att den inblandade polisen försöker försvåra arbetet.

Bland annat ska han ha sagt att han inte var inblandad, att det hela var ett skitärende, och tipsat sina kolonigrannar om att inte tala om sina personnummer eller vad som hänt.

Polismannen själv berättar för Nyheterna att han låg och läste i sin kolonistuga när en upprörd granne knackade på, och sa att någon försökt göra inbrott. Trots att han då var ledig var det hans plikt att ingripa som polis, men han säger att han aldrig hotat någon, och att anklagelserna från dom andra poliserna saknar grund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".